Het is bijna weer zo ver! De prachtige herfst maakt weer plaats voor het knusse winterseizoen. De Nederlandse winters gaan vaak gepaard met sneeuwbuien, vorst en enorm gladde wegen. Kortom, gevaarlijke omstandigheden om met de auto op pad te gaan. Langs de weg staan in de ijzige kou is een onaangenaam vooruitzicht. In dit artikel geven wij 10 tips weg waarmee je autopech in de winter kunt voorkomen.
Tip 1. Wees goed voorbereid
Een goed begin is het halve werk. Een goede voorbereiding scheelt je veel tijd en moeite. De volgende items zijn onmisbaar wanneer je een langere reis maakt tijdens de winter:
- Gevarendriehoek.
- Veiligheidshesje.
- Verbanddoos.
- Groene kaart.
- Lichtvoorziening.
- Startkabels en een sleepkabel.
- Isolerende deken.
- Eten en drinken.
- Andere veiligheid autoaccessoires.
Dit is slechts een indicatie van items die handig zijn bij het maken van een winterse autorit. Zoek van tevoren op welke items verplicht zijn om mee te nemen in de auto naar jouw specifieke bestemming.
Tip 2. Doe een laatste wintercheck voordat je vertrekt
Voordat je vertrekt, kan het nooit kwaad om je auto nog een keer te laten controleren bij een autogarage of -dealer. Men bekijkt dan de conditie van de accu, status van de banden, de bandenspanning, ruitenwisserbladen en de hoeveelheid koel- en ruitenwisservloeistof. Tenslotte testen ze het remsysteem van de auto. Op deze manier kun jij met een gerust hart de weg op.
Tip 3. Rij met winterbanden
Bij temperaturen lager dan 7 graden Celsius wordt het aangeraden om je zomerbanden te wisselen naar winterbanden. Deze banden hebben een andere rubbersamenstelling waardoor ze langer zacht blijven met lage temperaturen. Daarnaast hebben winterbanden een sterk gegroefde profieldiepte (4,5 mm) waarmee jij de meest optimale rit ervaart tijdens de koude dagen. Houd er tevens rekening mee dat in veel landen winterbanden verplicht zijn gedurende de wintermaanden.
Tip 4. Onderhoud je accu
Het meest voorkomende probleem tijdens de wintermaanden is een lege of zwakke accu. Gemiddeld gesproken zou een accu zo’n drie tot vier jaar mee moeten gaan (met uitzonderingen uiteraard). Je kunt echter een aantal actiepunten ondernemen om de levensduur van jouw accu te bevorderen:
- Rijd zo min mogelijk korte ritjes: bij korte ritten (<30 minuten) krijgt de accu weinig tijd om weer op te laden, met name wanneer je in lage toeren rijdt. Ook als de auto langere tijd niet wordt gebruikt, zal de accu op een gegeven moment leeg raken.
- Warm de accu niet op voor een korte periode: elektrische verbruikers zorgen ervoor dat de accu voor het starten van de motor al warmdraait.
- Doe geen lange startpogingen: als de motor niet snel aanslaat, kun je beter een paar korte startpogingen doen. Lange startpogingen belasten de accu.
Tip 5. Geef geen gas bij het starten van je auto
Voor veel mensen is het verleidelijk om extra gas te geven terwijl je de auto start tijdens de koude winterse maanden. Het lijkt alsof je de motor een handje helpt, maar in realiteit verstoor je de elektronische injectie- en ontstekingssystemen (opstartproces). Wees dus voorzichtig met het intrappen van het gaspedaal.
Tip 6. Gebruik geen handrem
Bij lage temperaturen kun je het best het gebruik van de handrem vermijden zodat je handremkabel niet vastvriest. In plaats daarvan zet je de auto in de eerste versnelling of achteruitversnelling
Tip 7. Ontdooi je bevroren ruiten nooit met warm water
Het is erg belangrijk dat jij de ruiten van je auto sneeuwvrij- en ijsvrij maakt. Je kan gebruikmaken van een ijskrabber of ontdooiingsmiddel. Gooi daarentegen nooit warm water over je autoruiten. Hierdoor kan de autoruit barsten en kan het afgekoelde water weer aanvriezen. Ook kun je beter je vastgevroren ruitenwissers met rust laten. Anders worden de motors en bladen van de ruitenwissers overbelast.
Tip 8. Bescherm je deurrubbers
Bij echte winterse kou kunnen autodeuren eveneens vastvriezen. Trek niet te hard aan deuren, want dan kunnen je deurrubbers scheuren. Het aanbrengen van rubbervet of talkpoeder voorkomt het vastvriezen van deurrubbers. Als de deurrubbers al zijn vastgevroren kun je gebruikmaken van ontdooiingsmiddel.
Tip 9. Neem slotontdooier mee (in je tas)
Ook het slot van je auto kan bevriezen. Hiervoor kun je een flesje ontdooiingsmiddel aanschaffen. Dit kun je ook gebruiken voor vastgevroren deurrubbers. Bewaar het ontdooiingsmiddel niet in de auto, anders bevriest deze natuurlijk ook.
Tip 10. Veeg sneeuw van je autodak
Als het flink heeft gesneeuwd, kan het handig zijn om het pak sneeuw van je autodak af te vegen. Anders verschuift de sneeuw bij de eerste bocht of remmoment alsnog naar je vooruit. Hierdoor wordt je zicht weer belemmerd.
Tijdens de winterperiode vindt de meeste autopech plaats. Hoewel je je goed kan voorbereiden, kan er alsnog onverhoopt iets gebeuren met je auto. Daarom kan het handig zijn om een pechhulp verzekering af te sluiten. Pechhulp vergelijken doe je nu snel en makkelijk met onze vergelijkingstabel. Met een pechhulp verzekering zorg je ervoor dat je altijd mobiel blijft, het hele jaar door.