Soms geeft je auto weinig tot geen waarschuwing dat hij op het punt staat in te storten. Als jouw band of batterij leeg is, of als je ernstige motorproblemen hebt, is het een goed idee om te weten wat je moet doen in geval van pech.
In geval van een defecte auto stop dan indien mogelijk op een veilige plaats en zet de alarmknipperlichten van jouw auto aan. Elke auto kan een pech hebben en de resultaten kunnen catastrofaal zijn. Daarom biedt Pechhulp vergelijken de geruststelling en dekking aan, die aan jouw wensen aansluit.
Maar hoe goed de dekking ook is, je zal moeten wachten om gered te worden door de pechhulp, ook al is het maar een kwestie van enkele minuten. Hier is onze gids om veilig te blijven terwijl de hulp onderweg is.
Storingen voorkomen
De meest voorkomende oorzaak van een defect voertuig is een lege batterij, meestal veroorzaakt door een gebrek aan eenvoudig preventief onderhoud. Controleer dus of de accupolen goed vastzitten, dat ze worden beschermd door een dun laagje vet (vaseline is ideaal) en dat het elektrolyt wordt bijgevuld (zie eventueel het handboek van jouw auto voor meer informatie). Op deze manier kan je het ongemak van een defecte auto vermijden.
Andere veel voorkomende oorzaken zijn eenvoudig en gemakkelijk te voorkomen. Dus als je jouw bandenspanning één keer per week controleert, samen met het olie- en waterpeil, loop je minder kans op autopech.
Het tanken van de verkeerde brandstof – diesel in een benzinewagen en vice versa, is verrassend eenvoudig te doen, vooral als je regelmatig in beide richtingen rijdt. Een eenvoudige herinnering hiervoor is dat je naar je dashboard moet kijken naar het brandstoftank icoontje. Je zal naast het icoontje een pijl zien te staan die wijst naar de kant van de tank.
Safety first
Wat als er, ondanks je inspanningen, toch iets gebeurt waardoor je gestrand bent aan de kant van de weg? Dit is wat je moet doen om jou en jouw gezin veilig te houden. Als dat mogelijk is, stop dan op een veilige plaats en doe de alarmknipperlichten van jouw auto aan. Als het donker is, laat de zijverlichting van je auto dan ook ingeschakeld. Een goed veiligheidsvest of jas is in sommige landen een vereiste, maar niet in Nederland. Als je er één hebt (wat sterk aangeraden is), doe hem dan aan voordat je de auto verlaat. Als het veilig is om dit te doen, plaats dan een waarschuwingsdriehoek 50 meter achter je auto om andere weggebruikers te waarschuwen voor het feit dat je autopech hebt. Probeer op een veilige plaats te wachten. Op rustigere wegen kan dit betekenen dat je in jouw auto moet blijven, maar op drukke wegen is het over het algemeen veiliger om uit je auto te stappen en ergens buiten het verkeer te wachten.
Oproepen voor pechhulp
Nu je veilig bent, kan je om hulp vragen. Als je auto zich op een veilige plaats bevindt, bel dan naar jouw pechverhelper.
Als je op een snelweg bevindt, is het beste advies om de speciale telefoons te gebruiken in plaats van je mobiele telefoon. Op die manier wordt de pechhulp op de hoogte gebracht van jouw exacte locatie, zodat hij je zo snel mogelijk kan bereiken. De dichtstbijzijnde telefoon kan worden gevonden door de pijlen op de borden op de vluchtstrook te volgen.
Een pechhulp verzekering afsluiten is verstandig, het biedt je de kans om verzekerd te zijn van de hulp die je krijgt voor je voertuig wanneer je het meest nodig hebt. Om jouw ideale pechhulpverzekering te vinden kan je eenvoudig en snel pechhulp vergelijken. Vanaf nu ben je voorbereid en weet je wat je moet doen bij autopech.